s/y HILJA

Ettevaatust! Pilv!

Avaleht > Blogi

Kaubalaevadega koos Kiel’i poole
Laupäev, 08.oktoober 2022, Taani kell 16:00 (14:00 UTC), Puttgarden-Rodby laevaliinist 3 miili idas, sõidetud 615 nm.

Kaubalaev Lottaland, kodusadam Riia
Esimene merel kohatud purjekas sellel reisil – Saksa lipuga, Taani ja Saksamaa vahel

Eelmist postitust illustreerinud pilt pilvest hakkas muutuma tavaliseks. Neid oli olnud juba neli või viis selle päeva jooksul. Tuul tõusis kuni 13 meetrini, natuke vihma ja paarikümne minutiga tegi pilv taeva taas päikesele vabaks ning tuul 8-10 m/s. Kuna siin, Taani ja Saksamaa vahel, osutus vee vastuvool (hoovust ja tõusu-mõõna minu teada siin veel väga esineda ei tohiks) lausa 2-sõlmeseks, siis selleks et liikumiskiirust hoida 4-5 sõlme vahel (vee suhtes oli näidikul 5,5-7) olid ees- ja krootpuri maksimaalselt lahti. Minu jaoks järjekordne vihmapilv lähenes mõni miil enne Puttgarden-Rodby laevaliini. Tuul tõusis pilve all jälle 13-ni, sain rooliga luhvamise piiril laeva ilusti kontrolli all hoitud – kui sekunditega oli tuulenäit 18 m/s. Laev hoobilt külili, mul suu üllatusest ammuli! Ruttu lasin foka soodi lõdvemaks ja kroodil vabaks. Laamendava kroodi sain kokku rullitud (Hilja’l on kroot masti sees rullil). Seejärel foka soot ka lõplikult vabaks ja puri rulli. Sain hea õppetunni, et ei tohi pilvi alahinnata, eriti kodunt kaugemal. Ainuke kahju oli kroodi UV-kaitse labakäesuuruse tüki rebenemine. Paneme spinniteibi-plaastri talle peale 🙂

Mind hammustanud pilv eemaldumas

Jäi mulje, et Puttgardeni ja Rodby vahele hakatakse vist silda ehitama. Kollaste vilkuvate poidega on eraldatud keset merd alad (värskel kaardil ka näha) ja kui minu kurss oli selle kõrvalt alasse, siis kutsuti raadios purjejaht Hilja välja ning kästi kollaste poidega piirjoont mitte ületada. Pärast kuulsin kuidas ka ühele kaubalaevale sõnad peale loeti.
Pärast rajupilve jätsin masina (maakeeli mootori) purjedele toeks, sest “hoovuses” oli isegi pautimine omaette katsumus. Kohale tahaks ka juba jõuda.

Viimased postitused

Saa teavitusi, kui Hilja postitab